Lesopzet Beeldende Vorming

2D-les
In deze les gaat het over de huizen in een stad. Kunstenaars hebben dit op verschillende manieren uitgebeeld.
We beginnen de les met het beschouwen van een aantal beelden. Eerst laten we een klassiek schilderij van een stad zien, vervolgens een modern schilderij en uiteindelijk een postmodern. We stellen hierbij de kinderen vragen over kleurgebruik, vorm, etc. Vervolgens vragen we naar de verschillen tussen de schilderijen.
Daarna krijgen de kinderen de opdracht om hun eigen straat te tekenen. Ze moeten kiezen of ze dit op de klassieke, de moderne of op de postmoderne manier doen.
Als afsluiting van de les laten we de kinderen een paar van de gemaakte kunstwerken zien. De rest van de klas moet dan raden welke stijl (klassiek/modern/post-modern) is gebruikt en hoe je dat kan zien.
































3D-les
In deze les gaan we het hebben over standbeelden. Standbeelden zijn namelijk een typisch kenmerk voor de stad.
We beginnen de les met het beschouwen van een aantal beelden van belangrijke mensen. We vragen eerst aan de kinderen wie het is en waarom diegene een standbeeld heeft verdiend. We stellen ook vragen hoe de kunstenaar heeft laten zien dat die persoon zo belangrijk is, bijvoorbeeld door de houding van het beeld.
Vervolgens kiezen de kinderen ook iemand uit die volgens hen een standbeeld heeft verdiend. Dit kan een beroemd iemand zijn, maar ook bijvoorbeeld hun opa of hun juf/meester. De kinderen gaan daarna met klei hun standbeeld maken.
Als afsluiting van de les laten we een paar kinderen hun kunstwerk presenten. Deze kinderen vertellen dan wie ze hebben nagemaakt en waarom diegene een standbeeld heeft verdiend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten